1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Gymnastiek vereniging OBQ is een relatief jonge vereniging in Leeuwarden, door samenvoeging van 3 verenigingen: O.D.I. Brinio en Quick Huizum ontstond een nieuwe vereniging.
De exacte datum van oprichting is nog niet achterhaald door het huidige bestuur. Wel is bekend dat OBQ sinds de samenvoeging van de christelijke (KNCGV) en de openbare turnbond (KNGB) in seizoen 1999/2000, als gecombineerde vereniging actief is onder de vlag van de KNGU.

O.D.I. is tot nog toe de grote onbekende vereniging van Leeuwarden. Het is het bestuur nog niet gelukt te achterhalen waar en wanneer deze vereniging is opgericht. En wat de redenen zijn geweest voor de smanewerking met Quick en Brinio.

Brinio is zover bekend de oudste turnvereniging van Leeuwarden. En werd opgericht op 2 mei 1882 met het doel "De leden in de gymnastiek te oefenen”. (bron: www.archieven.nl) Brinio en Quick waren de eerste twee verenigingen die besloten samen te werken om stand te kunnen houden in Leeuwarden. De eerste stap tot de oprichting OBQ.

Quick was een atletiek en gymnastiekvereniging gevestigd in Huizum, opgericht in 1920. Na de annexatie van Huizum bij Leeuwarden, werd de naam van de vereniging aangevuld tot Quick Huizum, een aantal jaar later werd dit op aandringen van Gemeente Leeuwarden weer ingetrokken. (bron: www.huzum.nl) Door het terug lopende ledenaantal werd de samenwerking gezocht met Brinio.